KLARA KONTOR

THE WATERFRONT BUILDING, EN DEL AV STOCKHOLM WATERFRONT

Contiga levererar prefabstomme till nytt kontor
I december 2010 beräknas det nya kvarteret Stockholm Waterfront stå klart. Projektet omfattar ett kontorshus på 37 000 kvm, ett fyrstjärnigt hotell med ca 420 rum och en kongressanläggning med plats för 3 000 deltagare. Contiga levererar prefabstomme till både Stockholm Waterfront kontor- och hotell. Hela kvarteret är på 75 000 kvm.

H-formad byggnad

Kontorshuset byggs av två huskroppar som tillsammans bildar en H-formad byggnad. Hotellet är fristående och kommer att ligga parallellt med staplarna i den H-formade kontorsbyggnaden.
– Kontorskomplexet ligger i direkt anslutning till Riddarfjärden, med utsikt över Söders höjder och Gamla stan, säger Hans Forsmark på arkitektfirman White arkitekter i Stockholm. Byggnaden är tolv våningar hög med butiker längst ner och kontor på de övriga våningsplanen. De tre huskropparna mot Klarabergsgatan knyter i höjd och utformning an till staden, medan kongressen inspireras av vattnet och är mer fritt formad.

Transparant tak
– Fasaden består av ett rutnät av svart sten och glas. Rutnätet växer sig större ju högre upp på bygganden man kommer. Högst upp viker rutnätet upp över taket och ger en transparant yta upp mot himlen, avslutar Hans Forsmark.

 

Bjälklagsyta: 27.000 kvm
Stålstomme: 1.000 ton
Väggar: 4.500 kvm
Arkitekt: White Arkitekter AB
Beställare: PEAB
Byggherre: Jarl Asset Management