KV PARADISET

NYTT HANDELSCENTRUM BYGGS PÅ KUNGSHOLMEN

Contiga levererar stålstomme, bjälklag, betongväggar och fasadelement

Elva våningar högt Paradis
För några månader sedan påbörjades rivningen av vad som en gång var Skogaholmsbageriets lokaler på Lindhagensgatan, Kungsholmen. Här bygger nu Peab ett elva våningar högt handelscentrum i kvarteret Paradiset. Contiga har fått förtroendet att bland annat leverera stommen.

Invigning våren 2009
Contigas produktionstid är januari – september 2008. Leveransen består av totalt 35.000 kvm prefabricerat betongbjälklag, 1.300 ton stålstomme och 5.000 kvm invändiga betongväggar och fasadelement. Runt årsskiftet räknar man att stommen ska vara på plats och till våren 2009 planeras invigningen.

Shoppingcenter och kontor
– Handelscentrumet innehåller fyra våningsplan med bilparkering, tre våningsplan med handel, varav två av dem ska hyras ut till ICA MAXI. Den tredje våningen planeras bli en galleria med butiker, caféer och restauranger. Utöver detta kommer ytterligare fyra våningsplan att byggas med plats för kontorslokaler. Vid inflyttningen kommer den totala ytan ligga på cirka 45.000 kvm, säger Ingemar Gustafson på arkitektfirman Scheiwiller Svensson i Stockholm.

Utmärkt läge
En av de saker som gör det här handelscentrumet speciellt är lokaliseringen.
– Fastighetens läge är utmärkt med goda kommunikationer, beläget intill Essingeleden. Vanligtvis ligger handelscentrum i den här storleksklassen en bit utanför staden, fortsätter Ingemar Gustafson.

Vertikalt och horisontellt uttryck på fasaden
Handelscentrumet är en del av en omfattande förnyelse av nordvästra Kungsholmen där det kommer att skapas cirka 3.500 nya lägenheter och cirka 350.000 kvm kommersiell yta. En enkel volym som bygger på det befintliga Skogaholmsbageriets form utgör de kommersiella lokalerna, vars fasader byggs av artikulerade, våningshöga betongelement, som ger fasaden ett vertikalt uttryck. Kontorsfasaden får ett utstuderat horisontellt uttryck med obrutna fönsterband och blanka plåtkassetter i liggande format, avslutar Ingemar Gustafson.

Bjälklagsyta: 35.000 kvm
Stålstomme: 1.300 ton
Produktionstid: januari 2008 – september 2008
Arkitekt: Scheiwiller Svensson Arkitektkontor AB
Totalentreprenör: Peab
Byggherre: Zeolit Exploaterings AB