Contiga deltar i innovationsprojekt för återbruk av tunga byggnadsdelar

Contiga medverkar i innovationsprojektet Återhus, som möjliggör återbruk av tunga byggnadsdelar för att stötta en branschövergripande övergång till cirkulär ekonomi. Projektet arbetar för att ta fram en systematiserad demonterings- och återbruksprocess vid om- och nybyggnation. Contiga är utsedd entreprenör i ett av de pilotprojekt som ryms inom innovationsprojektet Återhus. Totalt är det fyra projekt. 

Genom innovationsprojektet ”Återhus – att bygga hus av hus” ska återbruk av tunga byggnadsdelar möjliggöras. Projektet ska utveckla processer och standardiserade metoder för demontering och återbruk samt verka för en ökad innovationsförmåga och för att möjliggöra en uppskalning av system för återbruk. Målet är att minska mängden avfall, uttag av naturresurser och CO2-utsläpp inom byggbranschen. Allt för att bidra till en cirkulär och klimatneutral framtid.

– Projektet är helt i linje med Contigas ambition att utveckla byggandet av prefabstommar med minskad klimatpåverkan. Vi behöver samverka i hela värdekedjan för att hitta lösningar som driver branschen framåt. I det här projektet är vi många olika aktörer som deltar och bidrar med erfarenheter och kompetenser vilket skapar goda förutsättningar för att lyckas, säger Daniel Eriksson, divisionschef Contiga. 

Projektet fokuserar på tunga byggnadsdelar främst av betong och stål såsom stomdelar och fasad. Betong och stål är två av de mest resurs- och energiintensiva materialen under produktion och har ofta lång livslängd kvar vid rivning. Genom att tillgängliggöra dessa resurser kan avfallsmängder, utsläpp och förbrukning av jungfruliga resurser minska signifikant från bygg- och fastighetsbranschen.

Contiga är utsedd entreprenör för Hållbarhetshuset i Haga Norra, ett uppdrag man erhållit av Zengun, som är byggentreprenör. Byggherre är Fabege.

– Här ska ett tillfälligt platskontor för nya, kommande byggnader inom området byggas, berättar Daniel Eriksson. Man kommer att återbruka delar av materialet i ett 50 år gammal kontor som står intill platsen idag. Bland annat håldäckselement, takplåt, glaspartier och fasadbeklädnad. Vi har fått i uppdrag att bygga ny stålstomme samt demontera, anpassa och återmontera håldäcken och den bärande takplåten. Eftersom projekten ligger intill varandra kan demontering och återmontering av elementen ske utan mellanlagring 

Innovationsprojektet Återhus - att bygga hus av hus - leds av Codesign och utvecklas tillsammans med Fabege, NCC, RISE, Stockholm stad, Vasakronan, Atrium Ljungberg, Contiga, Zengun, Anthesis, Svensk Betong, Ramboll och KTH. Projektet har fått bidrag från Vinnova och RE:Source som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.