Godkänd brandprovning av fasadbeklädnad

Svensk Betong har genomfört provning av fasadbeklädnad, sandwichelement, hos RISE, Research Institutes of Sweden, enligt provningsmetoden i paragraf 5.551 för ytterväggar i byggnad i klass Br1 utan begränsning på antal våningsplan, med godkänt resultat. 

Bränder orsakar stora skador och byggmaterialet har stor betydelse för en byggnads brandsäkerhet. Betong skyddar människoliv, egendom och miljö... om olyckan är framme. Betong i bjälklag väggar och tak förhindrar att bränder sprider sig och begränsar branden. Betong brinner inte och fungerar som brandsköld och förlänger på så sätt tiden för utrymning och underlättar evakuering.

En byggnad med bärende konstruktion i betong gör brandkårens släckning säkrare, snabbare och tryggare. Betongen behåller dessutom sin bärande kapacitet efter en brand. Mindre brandskador ger lägre kostnader, lättare reparation och snabbare återflytt. Betong som byggmaterial uppfyller naturligt högsta brandklass och ger även egendomsskydd.

Betong skyddar hela livet och bidrar till att göra en byggnad brandsäker och robust, helt naturligt utan åtgärder och kostnader.

Läs om SP Fire 105 på Svensk Betongs hemsida